Acasă » Handmade » Sapun natural

Sapun natural

Sapunul este reacția dintre un acid gras (uleiuri vegetale sau grăsime animală) și o bază puternică (soda caustica). În urma acestei reacții, numită saponificare, se formează o sare- săpunul- și un produs secundar- glicerina- binecunoscută și apreciată pentru proprietățile ei hidratante.

Exista patru metode de obtinere a sapunului :

metoda la rece, metoda la cald si metoda topire si turnare si reprocesare:

1 La rece  (cold process)

Presupune producerea de sapun din soda caustica la care se adauga diferite uleiuri si unturi , in functie de tipul de produs dorit. Procesul de saponificare are loc oricum cu degajare de caldura, dar se numeste „la rece” pentru ca saponificarea are loc fara o sursa externa de caldura.

2. La cald (hot process) – o metoda de a obtine sapun de casa prin fierberea amestecului de soda caustica si uleiuri, unturi.

3. Topire si turnare (melt & pour ) – este metoda cea mai simpla, in care se foloseste un sapun-baza, sau sapun de baza, adica sapun simplu, obtinut din ingredientele de baza (amestec de uleiuri si solutie de soda caustica), fara uleiuri esentiale, coloranti sau alti aditivi.

Sapunul-baza este topit si apoi i se adauga diferite ingrediente, in functie de tipul de sapun dorit. Aceasta metoda permite obtinerea de sapunuri mai deosebite (de exemplu cu mici obiecte incastrate in ele, sau formate din straturi de sapun transparent alternate cu straturi de sapun colorat etc.).

4. Reprocesare (rebatching) – presupune refacerea unei transe (sau a unei parti dintr-o transa) de sapun obtinut prin metoda „la rece”, uscat sau partial uscat. Este o metoda buna pentru a salva o transa gresita (daca stii exact ce anume ai gresit, de exemplu daca ai uitat sa incluzi un ingredient) sau pentru a adauga arome, coloranti si/sau alti aditivi care prin saponificare si-ar pierde proprietatile.

Un articol interesant am gasit pe  http://micsnatural.blogspot.ro, de unde puteti si achizitiona sapunuri facute in casa:

   „  In termeni cat mai simpli, o molecula de sapun are un capat care atrage grasimea (murdaria) si unul care iubeste apa. Astfel, atunci cand ne spalam, ea prinde murdaria si o „paseaza”apei, intr-un sacrificiu suprem 🙂
Iata-le pe toate scurgandu-se pe apa sambetei.

Cum ajungem aici?
1. Pe de o parte avem uleiul (gliceride), care sunt esteri ai acizilor grasi cu glicerina.
Pe scurt, 3 acizi grasi + glicerina sau
tri-gliceride sau
trei picioare grase sub o palarie 🙂
Cam asa arata gliceridele sub actiunea hidrolizei cu lipaze (e cu titlu de exemplu, sa vedem „ce e inauntru”):

 


    2. Apoi hidroxidul de sodiu (soda caustica) care, in prezenta caldurii, intra in contact cu trigliceridele. Sodiul adera la radicalii acizilor grasi, formand sapunul, iar gruparea OH ajuta la formarea glicerinei.

    In locul NaOH, se poate folosi hidroxid de potasiu – KOH (potasa caustica), in cazul in care se doreste un sapun lichid.

Dupa cum se poate observa, in produsul final nu se mai gaseste soda caustica. Daca toate calculele au fost facute corect, ea nu serveste decat la obtinerea sapunului, fiind total neutralizata in final.
Despre ce calcule este vorba?
Fiecare tip de ulei are un indice de saponificare (specific acizilor grasi din compozitie). El reprezinta cantitatea necesara de KOH (dupa care se face conversia la NaOH) pentru a neutraliza acizii grasi ai uleiului. Daca, de exemplu, avem un kg de ulei de avocado, al carui SAP = 134, asta inseamna ca pentru a-l neutraliza este nevoie de aproximativ 133 de grame de soda caustica de puritate 98-99%.

     Oricum se considera un surplus de grasime (extra-fat) 5 – 10 – 15 % pentru a acoperi marjele de eroare si pentru a spori capacitatea de ingrijire a sapunului.
Sapunurile sunt tinute la uscat intre 4 si 6 saptamani pentru o saponificare completa.

La sfarsit, sapunul actioneaza dupa cum povesteam la inceput: apa si grasimea, deopotriva atrase si descompuse.”

 

Alte articole,retete interesante, mai multe detalii si chiar sapunuri pe care le puteti comanda gasiti pe :

http://ecoalternative.wordpress.com/


http://www.sapunnatural.ro

http://www.elemental.eu/blog/tutorial-ghidul-prepararii-cosmeticelor/sapun-de-casa

http://www.nucidesapun.ro/

http://www.miledy.ro

http://sapundecasa.wordpress.com

http://sapunpentrusuflet.wordpress.com

http://www.reverto.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s