Acasă » Sarcina, nastere si alaptare » Diabetul gestational

Diabetul gestational

In saptamana 24-26 de sarcina( nu mai stiu precis ), medicul ginecolog mi-a recomandat un test pentru depistarea diabetului, explicandu-mi ca in sarcina, din cauza placentei  care secreta niste hormoni ce blocheaza activitatea insulinei, se poate face diabet gestational.  Mi-a recomandat verificarea glicemiei, fara ca eu sa am vreun simptom sau bebele ( de obicei sunt mai maricei decat media).

Desi este o analiza nu foarte placuta pentru o gravida ( trebuie bauta o cantitate maricica de glucoza- in functie de recomandarea medicului-  dizolvata intr-o cantitate micuta de apa, intr-un interval foarte scurt de timp, lichidul fiind f f f f f f dulce) este o necesitate, nedepistarea diabetului gestational putand afecta atat copilul cat si mama.

Copii ai caror mame au facut diabet gestational in timpul sarcinii si nu a fost tratat corespunzator au un risc foarte mare de a dezvolta diabet pe baza de insulina sau de a se naste cu obezitate infantila.

Norocul meu ca am avut parte de un doctor ca la carte, care mi-a recomandat  toate analizele necesare intr-o sarcina, pentru a evita orice fel de complicatie sau problema.

Dupa ce mi-a fost depistat diabetul gestational, a urmat o vizita la un medic diabetolog care, in urma rezultatelor analizelor, mi-a recomandat un regim alimentar. Un lucru nu foarte usor pentru o gravida pofticioasa dar necesar.

Recomand tuturor gravidutelor aceasta analiza.

Mai jos un articol despre diabetul gestational.

Diabetul gestational este diabetul aparut la unele femei in timpul sarcinii din cauza insuficientei organismului de a secreta insulina in cantitati necesare pentru a mentine o glicemie (cantitatea de glucoza din sange) in limite normale. Glicemia creste de obicei intre saptamanile 24 si 28 de sarcina.
Diabetul gestational este diferit de celelalte tipuri de diabet, prin faptul ca apare in timpul sarcinii si dispare dupa nastere. Alte tipuri de diabet, tipul I si tipul II, se mentin toata viata.
Acest tip de diabet este factor de risc pentru aparitia hipertensiunii in timpul sarcinii. Copilul poate avea greutate crescuta la nastere, lucru care complica nasterea naturala. Femeile care au avut diabet gestational in timpul unei sarcini au risc crescut de a face diabet si la sarcinile urmatoare, si au risc mare de a dezvolta diabet de tip II la mai putin de 5 ani de la nastere.

Cauze

Diabetul gestational se produce deoarece pancreasul nu secreta o cantitate optima de insulina. In timpul sarcinii placenta secreta hormoni care blocheza activitatea insulinei. Acest lucru determina un necesar crescut de insulina pentru a mentine glicemia in limite normale. Pe masura ce sarcina inainteaza in varsta mai multi hormoni care vor bloca insulina sunt produsi, iar corpul va deveni insulino-rezistent.

Factori de risc

Femeile cu risc crescut de a dezvolta diabet gestational sunt:
– cele care au mai avut diabet gestational intr-o sarcina anterioara: 30% pana la 60% din femeile care au avut diabet gestational dezvolta diabet din nou la sarcina urmatoare; cele supraponderale, femeile care au nascut un copil cu greutate mare sau care au avut nevoie de insulina in cursul unei sarcini anterioare au risc mai mare de a dezvolta diabet.
– femeile care au in familie un parinte sau un frate sau sora cu diabet de tip II
– femeile care provin din grupuri etnice cu risc crescut: latini americani, africani, asiatici
– femeile care au mai mult de 25 de ani in momentul in care raman gravide: riscul creste cu 4% pe an, in fiecare an dupa 25 de ani
– cele care sunt sub varsta de 25 de ani dar sunt supraponderale
– femeile care au avut un copil cu o greutate mai mare de 4 kilograme sau mai mica de 2 kilograme la nastere
– femeile cu ovar polichistic: desi este destul de greu pentru o femeie cu aceasta boala sa ramana gravida, riscul de a dezvolta pe parcursul sarcinii diabet este mai mare decat la alte femei
– femeile care fumeaza.

Alti factori care indica un diabet gestational nediagnosticat sunt:
– copil cu greutate mare la nastere (mai mare de 4 kilograme)
– mama cu hipertensiune arteriala
– multiple avorturi spontane in antecedente
– copil mort la nastere fara o cauza anume.

Simptome

Cele mai frecvente simptome in diabetul gestational sunt setea, mictiuni (urinari) frecvente, senzatie de foame, vedere incetosata. Totusi la majoritatea pacientelor nu exista simptomatologie. Uneori simptomele pot trece neobservate, pentru ca urinarile frecvente si foamea crescuta apar frecvent in timpul sarcinii normale. In cazul in care simptomele sunt prezente, poate fi un indiciu ca diabetul era prezent inca inainte de sarcina.

Mecanism fiziopatologic

Diabetul gestational este diagnosticat de cele mai multe ori intre saptamanile 24 si 28 de sarcina. Daca valorile glicemiei se mentin in limite normale, iar greutatea copilului este normala la nastere, atunci riscurile de complicatii ale fatului sunt asemanatoare cu ale unui fat din mama nediabetica.
Este important ca glicemia sa se mentina in limite normale pentru a preveni aparitia complicatiilor la fat, la nou-nascut si la mama:
– la fat: probleme legate de greutatea mare a fatului
– la nou-nascut: nivelul scazut al glicemiei copilului
– la mama: tensiune arteriala crescuta.

Consult de specialitate

In cazul unei gravide sub tratament cu insulina pentru diabet gestational, se apeleaza la medic atunci cand:
– aceasta isi pierde constienta si nu se poate sti cu siguranta nivelul glicemiei
– cand se evalueaza glicemia si aceasta este mai mica de 50 miligrame pe decilitru, sau cand simptomele de hipoglicemie nu se amelioreaza la dministrarea de zahar
– cand gravida este letargica sau somnolenta, iar nivelul glicemiei este de sub 60 miligrame la decilitru dupa administrarea de zahar
– cand mama observa o modificare in miscarile fatului sau acestea inceteaza.
– cand nivelul glicemiei este mai mic de 55miligrame la decilitru, iar gravida nu stie cum sa-si creasca glicemia
– cand nivelul glicemiei este in limite acceptabile dar gravida nu stie cum sa actioneze in cazul unei crize
– cand dupa aministrarea unei doze de insulina mai mare sau intarzierea administrarii insulinei nivelul glicemiei nu revine la normal
– cand nu se controleaza glicemia, chiar sub tratament: in acest caz poate fi nevoie de schimbarea tratamentului sau in cazul in care se face tratament cu insulina de modificarea dozelor
– cand exista o stare de rau ce dureaza mai mult de 2 zile (fara sa fie vorba de o raceala sau o gripa) si care se insoteste de:
– voma sau diaree de mai mult de 6 ore
– simptome ca sete extrema sau ameteala care ar putea fi date de diabet
– administrarea tratamentului indicat de medic iar simptomele nu diminueaza
– nivele crescute ale glicemiei, mai mult de 250miligrame la decilitru, iar testele urinare indica cetonurie (eliminarea de corpi cetonici in urina) cu mai mult de 2+.
Se apelaza la medic in cazurile in care se suspicioneaza un diabet gestational. De exemplu cand apar simptomele: sete, urinari frecvente, senzatie de foame si vedere alterata.

Atitudinea dupa nastere

Diabetul gestational se remite de obicei dupa nastere. Exista riscul de a dezvolta diabet gestational la sarcinile urmatoare, sau de a dezvolta diabet de tip II. Se recomanda:
– test de toleranta la glucoza cu 75 grame glucoza dizolvate in apa, la 6 saptamani dupa nastere
– in cazul in care glicemia este usor crescuta la 6 saptamani dupa sarcina, exista riscul de a dezvolta diabet tip II; este nevoie de o dieta sanatoasa, exercitii fizice regulate si testarea pentru diabet in fiecare an
– in sarcinile urmatoare este necesara testarea pentru diabet atat inainte de sarcina cat si precoce in timpul sarcinii, mai devreme de 24-28 saptamani.
Femeile care iau anticonceptionale progesteronice si care au avut diabet gestational au un risc mai mare de a face diabet de tip II.

Sursa:

http://www.sfatulmedicului.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s